Bu madde Mersin il sınırları içindeki tüm bölgeyi kapsamaktadır. Başlığın diğer anlamları için Mersin (anlam ayrım) sayfasına gidiniz.
Mersin, Türkiye'nin güneyinde Akdeniz'e kıyısı bulunan Antalya ve Adana'nın ortasında yer alan il.
Mersin'in tarih sahnesine çıkışı 19. yüzyılın ortalarına rastlamaktadır. Bu dönemde henüz bir köy olan bölge, göçmen bir Türkmen aşiretine ev sahipliği yapar ve adını da bu aşiretten alır. Özellikle Amerika iç savaşı sırasında dünyadaki pamuk kıtlığını gidermek amacıyla Çukurova’da gelişen pamuk üretimi ve bölgenin 1866’da demiryolu ağına bağlanması, Mersin'in kaderini değiştir. Bu dönemde Mersin hızla, Çukurova’nın tarım ürünlerinin ihraç edildiği bir liman ve ticaret merkezi haline gelmiştir. ABD, Fransa ,Almanya, İtalya ve birçok Avrupa ülkesi ilk konsolosluklarını bu tarihlerde açmışlardır. Şu anda ise 12 ülkenin konsoloslukları ve ticaret ateşelikleri hala kentte hizmet vermektedir. Ve yine kentte önemli miktarda levanten nüfusu vardır. En büyük azınlığı ise Ortodoks Araplar ve italyanlar oluşturur. Kentte çok sayıda iri ufaklı kilise ve büyük katedral yapıları mevcuttur.Ayrıca birde yahudi sinagogu açılmıştır.
Türkiye'nin en yüksek ikinci gökdeleninin (Mertim Kulesi: 177 metre) bulunduğu Mersin, 3 büyük kentten sonra Devlet Opera ve Balesi'nin bulunduğu 4. kenttir.
Uzun yıllar İçel adıyla bilinen il son yıllarda merkez ilçesi olan Mersin'in adını almıştır.BM raporuna göre yaşanabilirlik açısından Türkiye'deki kaliteli yaşanabilinecek 2. şehridir.
Mersin ilinin ilçeleri; Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke, Toroslar, Akdeniz, Yenişehir, Mezitli, ve Tarsus'tur.
Mersin ve çevresinde, tipik sıcak ve ılıman iklimi hakimdir. (daha cok subtropik iklim özellikleri gösterir) Yaz ayları sıcak ve aşırı nemli ortalama 28 °C nemlilik ise %88 ler civarında kış ayları ise (14 °C) ılık ve yağışlıdır. yıllık yağış ortalaması 1096 mm(kaydedilen en düşük sıcaklık ise 1974 te +2.5 derece en yüksek sıcaklık ise 15 Temmuz 2007 38 °C). İlin uzun yıllar sıcaklık ortalaması ise 22 °C derece ye yakındır bu özelliğiyle Türkiyenin en sıcak kesimdir.. Ancak yaz aylarında sıcaklık çevre illerdeki gibi aşırı değerler almasada özellikle aşırı nem, bunlatıcı olabilmektedir.. (%98'lere çıktığı görülmüştür)ve yine yaz aylarında ani ve şiddetli yağışlar gözlenmektedir. İl en fazla yağışı aralık ocak döneminde alır 2001, de yaşanan sel felaketinde 2 gün içerisinde metrekareye 669 kg. yağış düşmüştür...
Kendine özgü yemeği olan tantuni ile tatlıları cezerye ve kerebiç çok meşhurdur. Ayrıca dolma-sarma, mersin içli köftesi, kuş gözü, telatür, eğe (kaburga) dolması, bandırma, yüzük çorbası, keşkek, övelemeç ve batırık ve felafel özel yöresel yemeklerdendir. Aynı zamanda yöre çevresinde, bolca avlanan lagos, balığıda önemli lezzetlerindendir. Havuç ve şalgamdan yapılan şalgam suyu ise en meşhur içeçeğidir